Nou projecte de viabilitat de l’edifici de Can Rius

Nou projecte de viabilitat de l’edifici de Can Rius

Segons Informa Radio Sant Feliu Fa unes setmanes ens vàrem assabentar que l’arquitecte Albert Pla, conegut a Sant Feliu per ser el responsable del Pla Director del Monestir, la rehabilitació del Palau de l’Abat i de l’itinerari i de les torres del Fum i del Corn, havia estat treballant en un projecte d’estudi de viabilitat encarregat pel Grup Eldorado Touring Comercial en previsió, quan el canvis de les lleis aclareixin l’horitzó, de recuperar l’edifici de Can Rius amb la intenció de recuperar el seu esperit inicial de Club Social amb tots els serveis que oferia  com restauració, banys, ball, etc. Així ho declarava a Ràdio Sant Feliu un dels responsables, Marc Cruañas, incidint en què, aquest, és un projecte que, directament, ha encarregat l’empresa a l’arquitecte.

Per arribar a fer possible aquest projecte cal “salvar” de l’enderroc aquest edifici que, des de Madrid, es va decidir la seva desaparició  per fer arrencar, des d’aquest punt, el nou camí de ronda. Per saber quines possibilitats de supervivència pot tenir l’edifici, el qual té com a data final l’any 2018, ens vàrem adreçar al regidor de projectes urbanístics de l’Ajuntament de Sant Feliu, Joan Vicente que declarava a la nostra emissora que “el novembre del 2006, sense que la ciutat se’n assabentés, i sembla que amb el vist-i-plau de l’Ajuntament d’aquell moment, hi va haver una revisió de Costes de Madrid. Al 2007, ja amb un govern municipal nou, ens vàrem assabentar d’això en el moment que es parlava de fer el camí de ronda i vàrem dir que de cap manera.

Aleshores vàrem començar a treballar en la catalogació de l’edifici per evitar la seva demolició. El procés va continuar fins que, en aquest cas des de la Generalitat, es va aturar perquè no quedava prou argumentat el seu valor arquitectònic. Entenem que Can Rius és un edifici molt singular que, ben gestionat i amb la seva rehabilitació, pot tornar un caràcter molt  interessant a la badia de Sant Feliu i a l’espai en concret.

Per tant, s’ha estat treballant en el procediment que catalogació, que és indispensable per evitar l’enderroc, i s’ha aconseguit, sense esperar-ho, que l’arquitecte Albert Pla, per iniciativa d’uns privats, fes un projecte de rehabilitació per tornar-li un aspecte històric molt interessant.

Amb aquest projecte s’ha anat a Madrid i a Barcelona i en les dues administracions els hi ha semblat molt bé i, per tant, la intenció és triple: que no s’enderroqui, que s’aprovi amb aquest projecte de rehabilitació i, finalment, atès que aquest edifici no té concessionari, ja  que l’anterior propietari va perdre la concessió per una sentència judicial, és la nostra intenció  que l’Ajuntament pugui accedir a ser-ne concessionari per, posteriorment, buscar un gestor de l’espai com a equipament de qualitat de restauració i vinculat també als seus usos històrics.

L’empresa, Grup Eldorado Touring Comercial i l’arquitecte, Albert Pla ens han facilitat el primer dibuix del que en el futur podria ser la nova imatge i usos d’aquest espai històric que s’espera que sigui reconegut per les dues administracions per tal de no perdre un dels referents històrics de Sant Feliu de Guíxols.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.