L’Oli de peix porc, un remei amb propietats científicament provades

L’equip del Laboratori de Química Farmacèutica de la UB, encapçalat per la Dra. M. Dolors Pujol, ha col·laborat amb l’Espai del Metge Rural amb l’anàlisi d’un remei tradicional utilitzat als pobles pescadors de la Costa Brava: l’oli de fetge de peix porc -anomenat també tamborer-, que s’elaborava a partir de l’oli que el fetge d’aquest peix deixava anar en assecar-lo al sol. Amb això, la gent de mar calmava el dolor de cremades i evitava la formació d’ampolles, accelerant la cicatrització de la ferida.

Els resultats obtinguts amb l’anàlisi per Espectrometria de Masses, concretament amb la tècnica de l’electrospray, indiquen que aquest oli conté un gran nombre de components amb un gran interès biològic. Concretament s’han detectat les següents substàncies: Vitamina A, Vitamina D, Ergosterol, L’esqualè, Vitamina E, Àcids grassos Omega-3 i Taurocolat sòdic. Que en conjunt fan que aquest oli de peix porc presenti valuoses propietats nutricionals i dermatològiques que, en paraules de la Dra. Pujol, “fan que aquest remei constitueixi un excel·lent suplement dietètic, que pot ser d’interès per al tractament de malalties dermatològiques, artrosis, artritis i d’altres malalties òssies i també s’esperaria un efecte positiu sobre els problemes cardíacs i el mateix cervell. La presència de vitamines estimulants de les respostes del sistema immunològic fa que pugui ser considerat d’interès per a la prevenció d’infeccions de diferent identitat”.

Peu foto: L’equip del Laboratori de Química Farmacèutica que ha col·laborat en l’anàlisi de l’oli de peix porc. Autora: Sílvia Alemany

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.