Convoquen el jurat popular per un incendi de 100 m²

Convoquen el jurat popular per un incendi de 100 m²

Segons Informa El Punt Avui Rafael Moreno Castillo s’asseurà les pròximes setmanes al banc dels acusats per un delicte d’incendi forestal que es va produir fa dos estius a Sant Feliu de Guíxols. Un jurat popular serà l’encarregat de jutjar-lo. La sessió, que durarà com a mínim tres dies, costarà a l’administració pública uns 6.000 euros, que és el que costa de mitjana un judici amb jurat popular a l’Audiència de Girona. És dona la circumstància que l’incendi que se li atribueix a l’acusat va provocar danys en la vegetació valorats en 460 euros, més els 970 euros de despeses d’extinció de l’incendi que calcula el Departament de Medi Ambient.

Així doncs, el sistema de jurat popular implantat permetrà que l’administració hagi d’assumir una despesa de més d’un milió de les antigues pessetes quan el fiscal –que és acusació pública– demana que l’acusat hagi de pagar una indemnització de 1.430 euros, dels quals 971 iran a parar a les arques de la Generalitat de Catalunya per recuperarà les despeses d’extinció de l’incendi, i 460, a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per la destrossa al bosc. I 1.800 euros en concepte de multa. La resta, uns 2.800 euros, es perden pel camí i que no es recuperaran per la constitució del jurat popular. I això sense contemplar si l’acusat sortirà absolt del judici.

Delicte d’incendi

Pel que fa els fets els quals es jutgen, l’incendi forestal al paratge del Baix Empordà va tenir lloc el 27 d’agost del 2010. Segons recull l’escrit del fiscal, pels voltants de les dotze del migdia, l’acusat, Rafael Moreno Castillo, de 50 anys, va calar foc a una zona boscosa on hi havia “herbes, matolls, pins i alzines sureres”, situada a l’antiga carretera que uneix Santa Cristina d’Aro amb Sant Feliu de Guíxols. La calor i el vent van fer que les flames es comencessin a estendre amb facilitat, i van obligar a mobilitzar vuit vehicles d’extinció i 22 Bombers per poder apagar el foc. Els Bombers de la Generalitat van necessitar unes sis hores i mitja fins que van poder donar per extingit l’incendi. La ràpida intervenció dels Bombers va permetre que les flames no anessin a més i es cremessin només 100 metres quadrats. Segons recull el fiscal, aleshores el piròman patia “un alcoholisme crònic important en fase de descompensació”, a conseqüència de la seva addicció a la beguda. Per això, en el moment de calar foc als matolls, el ministeri públic indica que l’acusat tenia “greument alterades les facultats intel·lectives i el control dels impulsos”. L’acusat va ser detingut per la policia al mateix lloc de l’incendi. L’endemà, el Jutjat de Guàrdia de Sant Feliu de Guíxols va ordenar l’ingrés urgent del piròman al psiquiàtric de Salt, on s’hi va estar fins al 6 de setembre de l’any passat.

Per tot plegat, el fiscal imputa a l’acusat un delicte d’incendi forestal i li estima una eximent incomplerta d’alteració en la percepció, a conseqüència de la greu addicció a la beguda que l’acusat patia en el moment dels fets.

L’acusació pública demana que se’l condemni a una pena de sis mesos de presó. El fiscal també demana que s’interni en un centre psiquiàtric perquè rebi “el tractament adequat a la seva alteració”. El ministeri públic indica que, al seu parer, l’acusat ha de seguir tractament mèdic durant cinc anys, i també entrar en un programa de “tipus formatiu i reeducatiu”.

260.000 euros el 2010

En total, el Departament de Justícia es va gastar 260.000 euros en jurats populars el 2010, dels quals 117.000 es van destinar a pagar les indemnitzacions al jurat i 140.000 euros en despeses de manutenció, com menjars i hotel, segons les últimes dades que s’han fet públiques. Cada membre del jurat popular –nou més dos suplents– és indemnitzat amb 67 euros per dia, mentre que les persones preseleccionades que finalment no ho són escollides –unes 15– cobren un pagament únic de 33,50 euros. A aquestes indemnitzacions cal sumar les despeses dels dinars –en la majoria de casos les sessions són de matí i tarda o, en tot cas, acaben cap a les 15 hores–, i les habitacions de l’hotel en el cas que calguin si el jurat ha de deliberar més d’un dia.

Els judicis amb tribunal popular estan previstos per a delictes contra les persones, com homicidi i assassinat, amenaces, violació de domicili i altres com suborn, tràfic d’influències i malversació de cabals públics i tots els ciutadans majors de 18 anys són susceptibles de formar-ne part, tot i que existeixen diverses incompatibilitats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.