QUE NO T’AFECTIN MENJARS ABUND ELS MENJARS ABUNDANTS DE LES FESTES DE NADAL

QUE NO T’AFECTIN MENJARS ABUND ELS MENJARS ABUNDANTS DE LES FESTES DE NADAL

Arriba el Nadal i amb ell les festes, reunions familiars, llargues sobretaules, menjars copiosos, extres amb les begudes,…. Que repercuteixen de manera negativa en la nostra salut.

Les persones que realitzen dietes solen abandonar-les fins el mes de gener; però amb un xic de voluntat es pot gaudir de les festes sense que la bascula ens passi factura després.

Una lleugera idea de les calories que representen alguns dels aliments mes corrents en aquets apats.

ALIMENT CALORIES ALIMENT CALORIES
10 gambes planxa 200 2 copes vi 130
3 canapes paté 150 1 copa pacharan 240
Llagostins (100grs)

Mahonesa (15grs)

200 1 copa wisky+coca-cola 150
Gall dindi farcit (150grs) 516 1 copa vi blanc (80grs) 50
1 dit turró 200 1 copa vi negre (80 grs) 56
Massapà 80 1 copa cava (100grs) 70
1 polvoron 120 2 rodelles pinya 50
1tall tortell 250 2 rodelles pinya+almibar 150
5 anous 160

Els dies anteriors i posteriors a les festes cal menjar aliments sans, no grassos i poc calòrics ( un menú ric amb fruites, verdures, peix i carns magres, fets al forn, a la papillota,vapor…. sense salses, guisats, dolços….

Durant tots els dies festius o no podem ajudar amb un caldo cremador  amb 3 tomates pelades, 3 cebes, 1 pebrot verd, ½ col i ½ api fer-ho bullir tot junt mitja hora o ¾ i prendre’l abans dels dinars o sopars. Les persones que estan realitzant dieta poden afegir al caldo 2 o 3 cullerades de un líquid diuretic-depuratiu (compost entre d’altres per cua de caball, te verd, vara d’or, bedoll, l-carnitina, pinya…..) que ens ajudaran a evitar la retenció de líquids; o be 1-2 cullerades de depuratiu de fetge, per tal que els dies que consumim mes alcohol no es carregui tant (cardo mariano, carxofa, dent de lleo, boldo, raba negre……………)

D’aquesta manera aconseguirem dues coses, primer no arribar al apat amb tanta gana i segona ajudar a eliminar les calories, i els líquids.

No saltar-nos mai cap àpat, i en el que no sigui copiós menjar només fuita o caldo + 1 iogurt.

Caminar, sobretot els dies de festes, com a mínim 1 hora ( a pas lleuger, representen unes 120 kcal),  i no oblidar-nos de prendre quelcom per evitar el restrenyiment: 1 kiwi , algunes prunes que prèviament haurem deixat en remull tota la nit ( beure el suc i menjar les prunes). Sempre menjar-ho amb dejú.

Pels àpats dels dies senyalats hi han uns productes que ajuden a bloquejar l’absorció de greixos i carbohidrats, com per exemple el chitosan, el nopal, glucomanano; o be, el cafè verd, el ketone de les frambueses, mango africà, com a termogènics.
Aquets els podem prendre 1-2 comprimits abans dels àpats.

Degut a les llargues sobretaules les digestions es fan mes lentes i pesades, per aliviar-les ens anirà be una infusió o  un comprimit amb fonoll, anís verd, alcaravea, coriandre…i per l’acidesa d’estomac , la regalèssia, papaia, carbonat calci ens l’evitaran (si es comprimit sempre deixant-lo desfer a la boca).

BON NADAL I FELIÇ 2014

Elisabeth Fischer
Dipl. Herboristeria i Dietetica Univ. València
Herboristeria Hibiscus Sant Feliu de Guixols

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.