Més finques desbrossades a les Gavarres d’ençà del foc del 2012 a l’Alt Empordà

Més finques desbrossades a les Gavarres d’ençà del foc del 2012 a l’Alt Empordà

Segons Informa El Punt Avui L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Gavarres Marítima ha constatat un increment dels encàrrecs de propietaris de masos, habitatges aïllats i explotacions rurals perquè les seves brigades de treballadors i voluntaris desbrossin el perímetre de les finques per dificultar la propagació de focs forestals.

La majoria d’encàrrecs prové dels mateixos associats de l’ADF, que opera a les poblacions de Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Calonge i Palamós, però també n’han rebut de particulars i no adherits, als quals ofereixen la neteja del sotabosc a preu de cost. L’enginyera forestal Sandra Torras admet que “hi ha més conscienciació entre els privats després de veure els efectes del gran incendi de l’Alt Empordà”, que el juliol de l’any passat va devastar molts habitatges i granges. Els treballs s’enllestiran abans del juny, ja que a partir de la segona quinzena del mes l’agrupació se centrarà en una campanya de control d’incendis que enguany, després que les darreres pluges hagin fet créixer el sotabosc, pot ser de risc elevat.

A l’hora de planejar els desbrossaments, es té en compte sobretot la incidència del vent en el risc de propagació, amb una major incidència en els flancs afectats per les marinades o la tramuntana. El president de l’ADF, Melcior Soler, explica que han ofert estendre el manteniment de franges als seus municipis de referència, amb els valors afegits del coneixement del territori i la retirada de deixalles als espais on actuen.

Santa Cristina manté franges netes

L’ADF Gavarres Marítima ha estat contractada per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro per netejar les franges de prevenció d’incendis al voltant de la urbanització Vall Repòs, al bell mig de les Gavarres i una de les més vulnerables en cas d’incendi. Els treballs van començar a mitjans d’abril, s’enllestiran aquest mes i han permès donar feina a voluntaris i persones del territori que estaven a l’atur. Amb una partida de 97.000 euros cofinançada per subvencions, el consistori cristinenc també ha encarregat a una empresa el manteniment dels perímetres de les urbanitzacions Rosamar, Sant Miquel d’Aro i el Golf. En quatre nuclis més que no han rebut subvencions –Romanyà, Bell-lloc, el Mas Trempat i la Roca de Malvet–, l’alcalde, Josep Llensa, explica que la desbrossada va a càrrec de la brigada municipal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.